Logo Bureau Funale "Biografisch werk is de brug tussen verleden en toekomst,
die je in het heden bouwt."

Infotheek

Verlaat Verdriet NU!

Op 12 december 2012 is de nieuwe website van Titia Liese online gegaan Verlaat Verdriet NU!.

Verlaat Verdriet NU! biedt zowel Verlaat Verdrieters als professionele hulpverleners achtergrondinformatie over de levenslange invloed van de vroege dood van een ouder en de specifieke dynamiek van een verlaat rouw- en veranderingsproces bij Verlaat Verdriet.

Tevens biedt deze site informatie over hulp en zelfhulp bij Verlaat Verdriet: verwerken en helen, een zelftest, een uitgebreid en regelmatig ge-update weblog, een verhalenarchief en veelgestelde vragen bij Verlaat Verdriet.

Boekjes als levenswerk

Met het verschijnen van het boekje Teruggaan, om verder te kunnen werd Titia Liese geïnterviewd voor het dagblad de Stentor.
Het artikel "Reeks boekjes als levenswerk" is op 2 november gepubliceerd.

Je kunt het artikel Reeks boekjes als levenswerk nalezen op deze site.

Werk in Uitvoering

Wil je met enige regelmaat op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Titia Liese en Bureau Funale ? Meld je dan aan voor de Verlaat Verdriet nieuwsbrief.

Voorkaft Verlaat Verdriet (Ver)Werkboek

Verlaat Verdriet (Ver)Werkboek

Het Verlaat Verdriet (Ver)Werkboek geeft je inzicht en helpt je structuur te geven aan je verlate rouwproces.

Lees verder...

Een helende weg

Pauline (43) verloor als kind van 7 haar moeder. Zij was enigst kind en bleef samen met haar vader achter. Het stoffelijk overschot van haar moeder werd gecremeerd, de as werd uitgestrooid. Pauline en haar vader hadden een goede relatie, maar toch bleef er omtrent de dood van Pauline’s moeder een niet te overbuggen afstand tussen dochter en vader.

Pauline deed in 2003 de workshop Zonder Moeder. In de volgende jaren gaf zij stap voor stap haar moeder een nieuwe plaats in haar leven.

Lees verder...

Die boom

Albertine schreef het gedicht ‘Die boom’ over hoe zij omgaat met haar verlies.

Herdenkingsproject KRO

In november, rondom Allerzielen, start de KRO met een nieuw programma Geschenk uit de Hemel. Vanaf 1 november woensdagmiddag om 17:05 op Ned. 2 zijn er acht herinneringsportretten te zien. Het programma laat zien hoe gewone mensen nog altijd herdacht worden en voortleven in herinnering.

Met het programma verschijnt ook het boek De hemel in mijn hoofd, Dierbaren herdacht. Verhalen van nabestaanden.

Voorkant boek De hemel in mijn hoofd KRO-journaliste Kalien Blonden laat mensen aan het woord die lang geleden een dierbare zijn verloren. Uit de interviews blijkt dat de tijd zeker niet alle wonden heelt. Wel verandert het dat verdriet. Het wordt minder heftig en verdwijnt naar de achtergrond, al kan een enkele gebeurtenis alles ineens weer oprakelen. Uit het boek komt ook naar voren dat de doden niet verdwijnen. Mensen denken ook na 20 of 25 jaar, vaak nog iedere dag aan degenen die ze kwijtraakten. De hemel in mijn hoofd is daarom gaandeweg ook een boek geworden over herdenken en gedenken. Naast verhalen van nabestaanden worden rouw en herdenken ook belicht vanuit verschillende levensbeschouwingen.

De Hemel in Mijn Hoofd
Uitgeverij Ten Have
Verschijnt oktober 2006
Prijs ca. € 14,90
ISBN 90 259 57 420

Kindverdriet

Anneke schreef het gedicht ‘Kindverdriet’ en deelde dit destijds met ons in het forum.
Nu voor iedereen te lezen.

Website “Remember me when I’m gone” online !

Op donderdag 1 december 2005 is de site www.remembermewhenimgone.org online gegaan.

Remember me when I’m gone is een wereldwijd internetproject dat als doel heeft ouders, die weten dat zij gaan sterven voordat hun kind(eren) volwassen is / zijn, uit te nodigen, te inspireren, te stimuleren en te helpen een herinneringsboekje te maken over hun leven voor de kinderen die zij nalaten.

Remember me when I’m gone is een non-profit initiatief van Titia Liese (Bureau Funale) en Juliette Reinders Folmer (Advies en zo).

"Gemis: hoe voelt dat eigenlijk ?"

Henk Verhoeven deelde zijn impressie van de Workshop Dubbel Ouderverlies 6-7 en 8 april 2005 met ons.
Met zijn toestemming mag deze impressie ook door een breder publiek gelezen worden: Gemis: hoe voelt dat eigenlijk ?.

Els Pronk vertelt: "(Ge)Volgen van een workshop"

Els Pronk vertelt over hoe zij, als co-begeleider, de workshop Verlaat Verdriet van februari 2005 ervaren heeft in het verhaal (Ge)Volgen van een workshop.

Scriptie 'Te klein voor groot verlies'

In 2001 hebben Carmen Zwaga-Janssen, Marion Groothuis en Jolanda Blokhuis een afstudeeronderzoek gedaan naar het verlies van één of beide ouders op jonge leeftijd van het kind in het kader van hun studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Saxion Hogeschool in Enschede.

Je kunt de scriptie downloaden: 'Te klein voor groot verlies' (Acrobat Reader PDF bestand 558kB)

Biografisch werk in de pers

Naar aanleiding van het verschijnen van de Herinneringsboeken heeft Wilfried van der Bles Titia Liese geinterviewd voor dagblad Trouw.
Het artikel "Boekje voor als vader er niet meer is" is op 18 juni gepubliceerd.

Je kunt het artikel Boekje voor als vader er niet meer is nalezen op deze site.

Verslag van de presentatie op 13 februari 2004 beschikbaar

Het verslag in woord en beeld van de presentatie van Bureau Funale en Centrum Zin op 13 februari j.l. geeft een mooie indruk van een zeer geslaagde middag.


Bureau Funale ** Telefonisch contact: 0341 260289 ** E-mail:

Bezoek ook eens Verlaat Verdriet NU!